onsdag 24. oktober 2012

KARMA IS A BITCH

Jeg har skrevet om karma før nettopp av den grunn at jeg snakker og tenker mye over karma.

Ingenting får vi ta med oss når vi forlater dette livet, men resultatet av våre tidligere handlinger følger oss enten vi vil eller ikke. Det er derfor vi sier at: 

Vi eier kun våre handlinger !

Alle handlinger blir utført med et motiv eller en hensikt. Og alle handlinger som blir gjort får et resultat.

Så hva er karma?

Karma er loven om årsak og virkning gjennom flere liv.

Det er sammenheng mellom livene våre. Vi tar med oss ubevisste minner fra tidligere liv inn i neste liv. Det er en tendens til at vi tiltrekker oss de samme utfordringene i dette livet som vi ikke maktet å løse i et tidligere. Eller vi får nå tilbake de samme energiene som vi sendte ut i et annet liv.

Vi har alle med oss karma fra tidligere liv. Gjennom livet skal vi løse opp denne karmaen, slik at vi kan bli fri fra byrden skapt i tidligere liv. Livet er en lang læreprosess. Vi fødes ned til denne jorden med en hovedoppgave. Hovedoppgaven består av å mestre kjærligheten. Hvilke andre elementer i livet kan gjøre oss mer redd enn nettopp kjærlighet?

Liv etter liv er dette gjenstand for vår tvil, usikkerhet og svært lite modenhet. Vår karmiske gjeld øker og øker. Tilslutt ser det nesten ut som Himalaya fjellet som må overstiges. Livet vi våkner opp i eller blir bevisstgjort på dette, vil utarte seg ”rotete” for andre. Det kan virke planløst.

Vi har fått et liv, som et blankt ark, vi kan fylle det med hva vi vil. 

Vi vet alle hvor vanskelig det er å forandre seg. Forandring skapes sakte. Det hele starter som en tanke, en slags vag innskytelse som deretter manifesteres gradvis. Hver celle og hver fiber i kroppen må være med i denne forvandlingen, hvis ikke blir vi som vi var før.

Gode gjerninger gir gode resultater mens negative handlinger gir negative resultater. 

Karma er derfor en teori som forklarer årsak og virkning. Man høster som man sår.

Oppgjøret skjer både i dette livet og det neste.

Kort om det: bl. annet buddhister tror på reinkarnasjon, altså gjenfødsel. Samsara viser til disse kontinuerlige gjenfødslene. Målet er å unnslippe samsara og oppnå nirvana. Begjær og uvitenhet er det som holder mennesker i samsara. 
Hele gjenfødelsesprosessen (samsara) er styrt av karmaloven. 
Karma er etter hinduisk tro årsakene bak menneskets plass i livet. De handlingene et menneske gjør i dette livet, vil være med å bestemme hvordan det skal gå i det neste liv. Det er først og fremst motivet bak handlingen og selve handlingen som er det viktige. 

Motivene bak alt vi gjør, skaper enten god eller dårlig karma.

De handlingene et menneske gjør i dette livet, vil være med å bestemme hvordan det skal gå i det neste. 

Så hva er da målet om det guddommelige ikke er det endelige mål? 

Nirvana. 
Når man når nirvana så tar man steget ut av samsara og syklusen. Man samler ikke lenger karma, man er fullkommen. Nirvana når man igjennom nøytral handling. Man gir slipp på jordlige lyster og begjær å trekker seg vekk fra handling. På denne måten samler man ikke karma. Man nærmer seg isteden et null punkt. Nøytral karma. Om man lever hele livet sitt som en munk og gjør sitt beste for ikke å gjøre noe, så er det ikke dermed sagt man når nirvana. Kanskje må man leve ti liv som nøytral munk før sekken er helt tom for både god og dårlig karma. 

Vi må lære å tenke litt mer helhetelig. 

Vi blir daglige nødt til å ta avgjørelser som ikke har forutsigbare virkninger. Du kan vel selv bare tenke deg til hvor mange situasjoner du har kastet deg uvitende ut i. Dette defineres som emosjonell intellegens. Denne intellegensen spiller blant annet på intuisjon. Intuisjon blir brukt i mange sammenhenger der man må uvitende ta beslutninger. 

God karma

er "når du følger det beste for alles høyeste gode" - hjertet. God karma er å leve til enhver tid med ren intensjon. God karma er å gi av deg selv. God karma er å holde din sti "ren". God karma er å genuint akseptere andre menneskers frie vilje og deres valg her i livet. God karma er å ikke fordømme noe eller noen. God karma er å følge din egen sannhet i ditt eget hjerte. God karma er å respektere alt og alle. God karma er å ikke gripe inn i andre menneskers liv fordi du selv har en sannhet du ønsker overføre på dem eller den. 

I vesten har det vært vanlig å bruke karma som et synonym til skjebnen. Loven om karma beviser vår frie vilje; at vi kan forandre vår "skjebne" ved å bestemme oss for å handle annerledes. Hvis vi har gjort mange dårlige handlinger tidligere, kan vi påvirke våre liv ved å gjøre bedre handlinger. Det påstås også at hvis våre nye positive tendenser blir tilstrekkelig sterke, kan de til og med hindre negative ting fra fortiden i å manifestere seg. Dette betyr at du kan sette i gang allerede nå. Du kan faktisk forandre ditt liv allerede i dag!


"Man skal ikke plage andre,
man skal være grei og snill,
og for øvrig kan man gjøre hva man vil."